Nagyvilág

A harmadik grúz vádlott is beismerte a kémkedést

A Grúziában kémkedéssel vádolt harmadik fotóriporter, Giorgi Abdaladze is beismerte szombaton, hogy Oroszország számára kémkedett.

Abdaladze ügyvédjét, Ramaz Csincsaladzét nagyon meglepte a minisztérium bejelentése. Mint az AP hírügynökségnek mondta, tíz perccel azelőtt beszélt védencével, hogy ő az állítólagos beismerést megtette az ügyészeknek, és akkor még határozottan azt állította neki, hogy ártatlan.

A grúz hatóságok július 7-én vették őrizetbe Zurab Kurcikidzét, a világ egyik legnagyobb képügynökségének, a frankfurti központú Európai Sajtófotó-ügynökségnek (EPA) a munkatársát, Abdaladzét, a grúz külügyminisztérium sajtószolgálatának fotósát, akik egyúttal az AP-nek is dolgozik szabadúszóként, és Irakli Gedenidzét, Miheil Szaakasvili államfő személyi fotósát. Azzal vádolták meg őket, hogy titkos információkat adtak át az orosz titkosszolgálatnak.

Gedenidze már a múlt héten beismerte a televízió kamerája előtt, hogy átadott olyan dokumentumokat Kurcikidzének, amelyek az államfő és kísérete mozgásának útvonalait, az érintett hivatalok leírását tartalmazzák. Kurcikidze pedig ügyvédei szerint pénteken ismerte be, hogy kémkedett Oroszország számára.

Több kiemelkedő grúz személyiségnek is az a véleménye, hogy a beismerést kikényszerítették belőlük.

A grúz belügyminisztérium közölte: a nyomozók úgy vélik, hogy Kurcikidzének az orosz katonai hírszerzéssel van kapcsolata, és ő felbérelte a másik két fotóst, hogy szerezzenek be a számára titkos információkat.

A nyomozók állítólag titkos információkat találtak a fotósok számítógépein, köztük Szaakasvili államfő útvonalterveit, találkozóinak tervét, palotája alaprajzát.

Grúzia és Oroszország nem egészen három éve ötnapos háborút vívott egymással; a fegyveres konfliktus Grúzia vereségével végződött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik