Nagyvilág

Robbantás az afgán elnök öccsének gyászszertartásán

Öngyilkos merényletet követtek el az afgán elnök minap meggyilkolt egyik öccsének emlékére tartott szertartáson a dél-afganisztáni Kandahár városban.

A robbanásban meghalt négy ember, köztük a tartományi vallási tanács vezetője, legkevesebb 15 ember pedig megsebesült. A négy halott között egy gyerek is van.

Szerdán temették el a városban Ahmed Váli Karzait, Hamid Karzai elnök egyik féltestvérét, bizalmasát, a kandahári tartományi tanács elnökét, törzsi vezetőt, Dél-Afganisztán egyik legbefolyásosabb emberét. A szerdai gyászszertartást szigorú biztonsági intézkedések kísérték.

Az államfő a szerdai szertartás után visszatért Kabulba, de több rokona és minisztere a városban maradt, s részt vett a csütörtöki szertartáson is. Az elnök szóvivője szintén telefonon elmondta a Reutersnek, hogy közülük senkinek nem esett bántódása. Mint mondta, a merénylő gyaníthatóan a turbánjában rejtette el a pokolgépet.

Ahmed Váli Karzait egyik testőre lőtte le kedd reggel. A gyilkosság okairól ellentmondásos információk keringenek. A kormányellenes radikális iszlamista tálib lázadók azt állítják, hogy ők szervezték be a testőrt. Az elmúlt néhány hónapban több olyan merényletet is elkövettek, amelyhez bennfenteseket használtak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik