Nagyvilág

Machu Picchu: sohasem veszett el a felfedezett város

Múlt héten ünnepelték Peruban a Machu Picchu felfedezésének századik évfordulóját. A XV. században épült fellegvárat Hiram Bingham amerikai régésznek köszönhetően ismerte meg a világ. Sokan mégis kétségbe vonják a tudós érdemeit, azt állítva, hogy az inka városról mindig is tudtak a helyiek, tehát valójába nem volt mit felfedezni. A Kitekintőt munkatársa Limából tudósította a jubileumi esemény kapcsán vázolt álláspontokról.

Mára akadémiai körökben szinte evidenciaként kezelik, hogy nem az amerikai Hiram Bingham volt az első, aki a Machu Picchun járt az inkák távozását követően. Mi több, újrafelfedezésről sem igazán beszélhetünk. Számos megbízható forrás szerint ugyanis a perui Agustin Lizarraga és a német Augusto Berns már jóval korábban is tudott az építmény létezéséről. Utóbbi 1860-ban fel is vásárolta a területet, melyet ezután rendszeresen fosztogatott – a perui kormány tudtával és beleegyezésével.

A legújabb történeti kutatások ráadásul azt mutatják, hogy az inka fellegvár igazából sosem veszett el. A közelben élő őslakos indiánok ugyanis rendszeresen látogatták a romokat. „Bingham mindössze egy beszédes tudós volt, legalábbis beszédesebb, mint a helyiek” – mutatott rá Jorge Flores, a Cuscoi Egyetem antropológia professzora. „A közelben rengeteg archeológiai kutatás folyt akkoriban, Bingham azonban élve a lehetőséggel saját céljaira használta fel ezeket.”

John Leivers ausztrál felfedező hozzáteszi: „A Machu Picchu tényleg nem veszett el igazán, de Bingham elsőként volt képes a romok jelentőségét az egész világ tudtára hozni.” Flores szerint azonban ez sem teljesen igaz, mivel a fellegvárat már 1555-ben említi egy a gyarmatosító spanyolok által jegyzett dokumentum.

A perui kormány látva a kérdés körül kialakult feszültséget az eseményt végül átkeresztelte a „Machu Picchu 100 éve a világban” névre.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik