Tudomány

Rituálisan kivégzettek temetőjét találták Peruban

Isteneknek ajánlott középkori emberáldozatok tetemeire leltek egy perui tömegsírban.

A Lambayegue-kultúrához tartozó 1100 éves templomegyüttest, beleértve egy tömegsírt, Peru északi részén fedezték fel.

A sír harminchárom asszony földi maradványait őrizte. Két nő haja megőrződött, a felső sorban lévő holttestek némelyike mumifikálódott. Az áldozatok mindegyikén kés által ejtett vágásnyomok láthatók, ami azt valószínűsíti, hogy az isteneknek áldozhatták fel a szerencsétleneket.

“A létesítmény központi átriumában végezhették a szertartást, mivel az igen közel van a sírhoz” – magyarázta Carlos Wester la Torre, a Lambayegue városában található Brüning Nemzeti Régészeti Múzeum igazgatója.

INKA URALOM ALÁ KERÜLT A VÉRENGZŐ KULTÚRA

A Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. E kultúra a 900-1100-as években élte virágkorát, ekkor emelték monumentális épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, használták széles körben a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, és a hatalmi központ Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu Királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik