Nagyvilág

Arannyal fizetnének a svájciak

Az Egyesült Államok után az alpesi országban is felmerült az arany hivatalos fizetőeszközként való használata.

A Napi Gazdaság szerint az arany újbóli bevezetését egy szélsőjobboldali párt, a Svájci Emberek Pártja (SVP) vetette fel, miután a frank rendkívüli megerősödése megtizedelte a svájci exportcégek eredményeit. A javaslatot várhatóan az év második felében vitatja meg a törvényhozás, de a párt reményei szerint az indítványról 2012-ben népszavazást is tarthatnak.

Szakértők szerint ugyanakkor az „arany frank”, vagyis az aranynak a hivatalos fizetőeszköz mellett való használata csekély hatással lenne a gazdaságra, hiszen nem valószínű, hogy az emberek tömegével kezdenék el használni ezt a fizetőeszközt.

Az aranystandard felélesztése ugyanakkor nem egyedülálló ötlet, márciusban az amerikai Utah állam már hivatalos fizetőeszközként bevezette az arany és az ezüst érméket.

Svájc egészen 2000-ig kötötte az aranyhoz valutáját, csak ezután hagyott fel az aranystandard használatával. Az alpesi ország viszont még ma is jelentős aranytartalékokkal rendelkezik, 7,7 milliós lakossága összesen 1040 tonna aranyat birtokol, melynek értéke 46 milliárd dollárt tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik