Nagyvilág

Robbanások egy ciprusi haditengerészeti bázison

Legalább 12 ember életét vesztette, miután tűz ütött ki egy ciprusi lőszerraktárban. A rendőrség szerint baleset történt.

A lőszerraktárban kitört tűz után több nagyerejű robbanás rázta meg a Ciprus déli részán található haditengerészeti bázist. A környező településeken jelentős kár keletkezett. Egy szemtanú a Szigma televíziónak azt mondta, olyan, mintha lebombázták volna a térséget.

A rendőrség közölte, hogy baleset történt, de részletekkel még nem tudott szolgálni. Több mentőautó sietett a helyszínre. A ciprusi közszolgálati televízió legfrissebb jelentése szerint a halálos áldozatok száma 12. Az első hírekben még nyolc halott szerepelt.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a támaszpont lőszertárolójában 98 puskaporos hordó volt. Kettő meggyulladt, majd hatalmas robbanások következtek. Szemtanúk elmondása szerint még egy három kilométerre lévő tengerparti üdülőhelyen is betörtek az épületek ablakai, ajtói. Egy közeli bozótos pedig kigyulladt.

A katasztrófa működésképtelenné tette Ciprus legnagyobb villamos erőművét, és emiatt a sziget egy része áram nélkül maradt. Az ország áramszolgáltató hatóságának szóvivője “apokaliptikus katasztrófaként” jellemezte az esetet, bár a kár pontos nagyságát még nem tudták felmérni.

A robbanások erejére jellemző, hogy egy több száz méterre található autópályára is hullottak törmelékek, ahol több autós is megsérült – írta Financial Mirror című ciprusi lap. Az utat le kellett zárni.

Az első hírek arról szóltak, hogy valószínűleg egy olyan lőszerraktár robbant fel, amelyben lefoglalt muníciót tároltak. Egy olyan hajóról kobozták el a lőszereket, amely Iránból tartott Szíriába 2009-ben.

Az eset az Evangelosz Florakisz támaszponton történt, amely Limassol és Larnaca városok között helyezkedik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik