Közélet

Tűz és robbanás a műtrágyagyárban

"Nagy volt a riadalom Rákócziújfaluban, mivel mindenki azt hitte, hogy vegyi katasztrófa történt".

Orrfacsaró bűz és koromsötét fogadta mindazokat, akik pénteken, késő este érkeztek meg Rákócziújfaluba. Az események hátterében egy, a település belterületén lehelyezkedő műtrágyagyárban keletkezett tűz áll, amely megrémítette az ittlakókat.

— Nagy volt a riadalom a településen, mivel mindenki azt hitte, hogy vegyi katasztrófa történt — mondta el Papp János, Rákócziújfalu polgármestere. — Mi éppen az udvaron voltunk, mikor észrevettük a durranásokat. Azt hittük elsőre, hogy valaki tűzijátékozik, de utána hamar kiderült komolyabb dologról van szó. Azonnal a helyszínre siettem. Elsődlegesen annyit tudok, hogy a helyi műtrágyaüzem egyik raktárépülete gyulladt ki, ahol műanyag rekeszeket, tartályokat tároltak. A legnagyobb veszélyt a két felrobbanó gázpalack jelentette, illetve a hevesen égő műanyagok. Emiatt is történhetett meg, hogy az üzem felett futó magasfeszültségű kábel elolvadt, és ennek köszönhetően áram nélkül maradt a település.

A településvezető elmondta, szerencsére személyi sérülés, a szakemberek nagyon gyorsan felülkerekedtek a vészhelyzeten.
Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a tűzet, Papp János hozzátette – neki is ez volt az első kérdése, de a tűzvizsgálat lezárulásáig erre várni kell.

— Jelenleg a veszélyhelyzetet felderítő csoport a helyszínen marad, a tűz lefeketítéséig, azaz, teljesen eloltásáig — mondta el a Szoljon.hu helyszíni tudósítójának Klemon László polgári védelmi főtörzs zászlós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Veszélyhelyzet-felderítő csoport szakreferense. — Az utómunkálatok után mi visszamegyünk az üzem területére és kontrollméréseket végzünk, hogy ténylegesen minden veszély megszűnt–e, amely még a területen dolgozó szakembereket esetlegesen veszélyeztetheti. Ha nem találtunk semmit, akkor a mi feladatunk véget ért itt Rákócziújfaluban.

A szakember kifejtette, az oltás során a tűzoltók elszigetelték a tűz útjából a veszélyes anyagokat, úgy mint a műtrágyát, illetve a területen tárolt salétromsavat. Így, lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség, ellenben kialakítottak egy olyan, száz méter sugarú biztonsági zónát, ahonnan kitelepítették az ottlakókat. Ők, a vészhelyzet megszűnése után, már vissza is térhettek otthonaikba.

AJÁNLOTT LINK: Mérgező ammónium került a levegőbe a lángoló vegyi üzemből

Ajánlott videó

Olvasói sztorik