Nagyvilág

Bajban az elnök, legyőznék a szocialisták

Sarkozy alig 10 hónappal a választások előtt komoly hátrányban van lehetséges szocialista ellenfeleivel szemben.

Az ellenzéki Szocialista Párt (PS) jelöltje legyőzné a hivatalban lévő államfőt a jövő tavasszal esedékes franciaországi elnökválasztáson – derül ki egy vasárnap közzétett felmérés adataiból. A Yahoo megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy a PS vereséget mérhetne Nicolas Sarkozyre, függetlenül attól, hogy Martin Aubryt vagy Francois Hollande-ot indítja a versenyben.

Az adatok szerint az első fordulóban Hollande a szavazatok 29 százalékát kapná, míg Aubry 26 százalékot gyűjtene be. Mind a ketten megelőznék Sarkozyt, akire a választók 21, illetve 21,5 százaléka adná a voksát. A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) jelöltje, Marine Le Pen ebben a felállásban jócskán leszakadva  -13, illetve 15 százalékkal – végezne a harmadik helyen, vagyis nem jutna be a második fordulóba.

Az elnökválasztás kimenetelét eldöntő második fordulóban a felmérés szerint minden esetben szocialista siker születne. Hollande 60, Aubry pedig 58 százalékot kapna, és így legyőzné Sarkozyt.

Amennyiben viszont a szocialisták a 2007-es elnökjelöltjüket, Ségolene Royalt indítanák jelöltként, úgy az első fordulót Sarkozy (23%) nyerné Le Pen (15%) előtt, míg a szocialisták embere 13,5 százalékkal csak a harmadik helyen végezne, tehát kiesne a versenyből.

A felmérésbe bevont franciák 63 százaléka nemmel (35 százalék pedig igennel) válaszolt arra a kérdésre, szívesen látnák-e Dominique Strauss-Kahn visszatérését a politikába, amennyiben tisztázná magát a nemi erőszak vádja alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik