Nagyvilág

Bűnözők megsegítésével vádolta bíráját Timosenko

Kábítószer-kereskedők oltalmazásával vádolta meg csütörtökön az ügyében eljáró bírót Julija Timosenko egykori ukrán kormányfő.

A hatalommal való visszaéléssel vádolt Timosenko egyben kérte Rogyion Kirejev leváltását. A volt ukrán kormányfő szerint bírája korábban drogkereskedőket engedett szabadon, mellőzve büntetésüket. A perben szünetet rendeltek el.

Egy nappal korábban Kirejev eltávolítatta tárgyalóterméből Timosenkót, mert megítélése szerint rendszeresen megsértette a rendet és nem adta meg a tiszteletet a bíróságnak. Ugyanígy járt Timosenko pártjának két parlamenti képviselője is, akik szintén illetlenül viselkedtek.

A kijevi bíróság épülete mellett nagy tömeg gyűlt össze, a volt miniszterelnök hívei és ellenfelei. Egyesek támogatásukról biztosították Timosenkót, mások felelősségre vonását követelték korrupciós ügyletei miatt.

A Timosenko ellen indított perben azzal vádolják a politikust, hogy hivatali hatalmával visszaélve, 2009-ben Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal, illetve kormányfőként utasítást adott a kiotói (szén-dioxid-kibocsátási) kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására. Az így okozott kárt mintegy 200 millió dollárra becsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik