Nagyvilág

Fogyasztóbarát élelmiszercímkék az EU-ban

Olvashatóan, egyértelműen és félreérthetetlenül kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáját.

Az Európai Parlament elfogadta az élelmiszercímkékre vonatkozó jogszabályjavaslatot. A nagy többséggel elfogadott új szabályozás értelmében a jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz. Emellett gondoskodni kell arról is, hogy az élelmiszerek csomagolása, megjelenése ne adhasson okot a félreértésre.

A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott jogszabály értelmében a csomagolás elején a márkanév mellett például egyértelműen fel kell tüntetni, ha valamilyen összetevőt mással helyettesítenek. Az allergén összetevők listáját a csomagolatlan élelmiszerek, például a menzákon vagy éttermekben értékesített ételek esetén is fel kell tüntetni. Kötelező lesz továbbá feltüntetni a sertés-, bárány-, kecskehús és a szárnyasok eredetét is.

A jelentést a parlament 606 igen, 46 nem és 26 tartózkodó szavazattal hagyta jóvá. A jogszabály hivatalos közzétételét követően az élelmiszeriparnak maximum öt éve lesz arra, hogy alkalmazkodjon az új előírásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik