Nagyvilág

Dagad a brit telefonlehallgatási botrány

Terroráldozatok családtagjait is lehallgatta, és rendőröket fizettet le a meggyilkolt kislány üzenetrögzítőjében turkáló brit bulvárlap.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb sajtóbotrányává kezd dagadni a News of the World telefonlehallgatási ügye. A brit bulvárlap kétes módszereit David Cameron brit kormányfő „abszolút gusztustalannak” nevezte az ügy kapcsán tartott indulatos parlamenti vitanapon, és közölte: az ügyben nagyszabású rendőrségi vizsgálat indult.

A Guardian című brit lap információi szerint a vasárnaponként megjelenő tömeglap újságírói lehallgatták a 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó londoni terrortámadások áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak mobil- és vezetékes telefonjait. A Scotland Yard pedig elismerte: a lap több rendőrt is lefizetett, információkért cserébe.

Az a héten derült ki, hogy a bulvárlap öt éve egy elrabolt és meggyilkolt kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törte fel és hallgatta le folyamatosan. Amikor az üzenetrögzítő betelt, és nem fogadott több üzenetet, a bulvárlap sztorira vadászó újságírói elkezdték törölni az üzeneteket az akkor már halott gyermek mobiljának rendszeréből, abban a reményben, hogy a beérkező újabb hívásokból valamilyen exkluzív értesüléshez jutnak.

A Rupert Murdoch médiamágnás sajtóbirodalmába tartozó lap máris kezdi megérezni a hatalmasra duzzadt botrány anyagi hatásait. A Ford autógyár – amely az elmúlt egy évben 1,4 millió fontot (410 millió forintot) költött a News of the Worldben elhelyezett reklámjaira – bejelentette, hogy “meghatározatlan ideig” nem hirdet az újságban. Az easyJet, a legnagyobb “fapados” brit légitársaság, a Tesco, a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat és a T-Mobile mobiltelefon-szolgáltató szintén közölte, hogy fontolóra veszi hirdetései visszavonását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik