Nagyvilág

Újabb zavargások Kairóban

Zavargások robbantak ki hétfőn Kairóban, miután az egyiptomi főváros egyik büntetőbírósága óvadék ellenében szabadlábra helyezett tíz rendőrt és egy üzletembert.

A vádlottak ellen az a vád, hogy szándékosan megöltek 17 tüntetőt, több mint 350-et pedig megsebesítettek a 18 napig tartó, végül február 11-én Hoszni Mubarak akkori elnök bukásához vezető kormányellenes demonstrációkon Szuez városban. A vádlottak padjára került Szuez volt biztonsági vezetője is.

Az országban összesen 846 életet követelő események után közel öt hónappal még mindössze egy rendőrt mondtak ki bűnösnek, de ellene is távollétében folytatták le az eljárást.

A hétfőn hozott döntés után az áldozatok feldühödött családtagjai, mintegy háromszázan, megostromolták a bíróságot, és több órán keresztül megbénították a forgalmat a Szuez város felé vezető főúton. A bíróságot védő rendőrök összecsaptak a tiltakozókkal, sérülésekről nem érkezett jelentés. A zavargások nyomán a főügyész utasította beosztottjait, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen.

Egyiptomban továbbra is feszült a helyzet. Péntekre újabb tüntetést hívtak össze és egymillió résztvevőre számítanak az országot irányító katonai kormányzattal elégedetlenkedők, akiket az dühít, hogy a várt reformok helyett továbbra is az egy helyben toporgás a jellemző. Emellett azt is követelik, hogy vonják végre felelősségre a tüntetők haláláért felelős biztonsági erőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik