Nagyvilág

Kadhafi bunkerét bombázta a NATO

A NATO-gépek ismét támadták Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és környékét csütörtökön a főváros, Tripoli központjában.

Robbanások sorozatát lehetett hallani hajnalban a belvárosban. Kadhafi Bab al-Azizija nevű főhadiszállásának környékén sűrű, fekete füstoszlop emelkedett a magasba. A létesítményt már többször támadta NATO légiereje. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit ért találat, és halottakról vagy sebesültekről sem érkeztek jelentések.

Az észak-atlanti szövetség előző nap a főváros Firnak negyedét bombázta. A nemzetközi koalíció csaknem három hónappal ezelőtt, a civil lakosság védelmére vonatkozó ENSZ határozat alapján kezdte meg a légicsapásokat Líbia ellen, ahol a Kadhafi távozását követelő békés tüntetések polgárháborúvá fajultak a rosszul felfegyverzett, kiképzetlen lázadók és a kormányerők között. A múlt héten a NATO-gépek az akció kezdete óta nem tapasztalt erővel sújtottak le Kadhafi csapataira, ezzel újra a felkelőket hozva előnybe az állóháborúvá merevedett harcokban.

James Cameron brit miniszterelnök szerdán kifejtette, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra, noha a NATO egyes vezetői attól tartanak, az akció túlfeszíti a szövetség erőforrásainak határait. “Az idő a mi oldalunkon áll” – mondta Cameron. “Nekünk itt van a NATO, az ENSZ, és a mi oldalunkon áll az Arab Liga is. A katonai, diplomáciai, politikai nyomás egyre növekszik, Kadhafinak már nincs sok ideje hátra” – tette hozzá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik