Nagyvilág

Afganisztánban a brit kormányfő

Váratlanul Afganisztánba érkezett David Cameron brit kormányfő, akinek programját egy brit katona eltűnése miatt módosítani kellett.

A brit kormányfő a Hilmend tartományban lévő legfontosabb amerikai-brit támaszpontot, a Camp Bastiont kereste fel. Eredetileg ellátogatott volna a tartományi székvárosba, Laskargáhba is, de az egy brit katona eltűnés miatt elmaradt. Mint azt Cameron elmondta: a helikopterek most ne az ő szállításával foglalkozzanak, hanem keressék a hétfő reggel eltűnt katonát.

A tálibok egyik szóvivője közölte, hogy a katonát élve fogták el, majd megölték, mert kiszabatása érdekében támadás érte őket a NATO részéről. A brit katonai hatóságok az esti órákig nem adtak hitelt a tálibok közlésének, de több órányi kutatás után végül rábukkantak a katona holttestére.

Cameron a tervek szerint két napot tölt Afganisztánban. Hétfőn közölte, hogy London igazodik Washington csapatcsökkentési folyamatához, és “viszonylag mérsékelt mértékű csapatkivonást” hajt végre. Cameron számot nem mondott, de a brit sajtó nemrégiben arról cikkezett, hogy 500-800 brit katonát hívhatnak haza jövőre az Afganisztánban szolgálatot teljesítő 9500-ból. Afganisztánba Nagy-Britannia vezényelte a legtöbb katonát az Egyesült Államok után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik