Nagyvilág

Bolhapiacot rendez a kanadai hadsereg Afganisztánban

Eladó például egy popcornautomata, néhány kecskeduda, de egy százdolláros női kabát, egy melltartó és egy hokiütő is.

Bolhapiacot rendez az Afganisztánból kivonuló kanadai hadsereg. A fegyvereken és logisztikai eszközökön kívül minden egyéb használati tárgyat kiárusítanak a kandahári kanadai bázison – írta kedden a Le Figaro című francia napilap.

A tálibok ellen folytatott kilenc évi harc után kétezer kanadai katona július 1-jén végleg elhagyja Afganisztánt, de csak a tankokat és a helikoptereket viszik magukkal. Minden egyéb tárgyat: számítógépeket, videojátékokat és még a hokiütőket is árverésre bocsátja a hadsereg a bázison.

A hazatelepítéssel és az ahhoz kapcsolódó bolhapiac megszervezésével megbízott repülőezredes, Guy Doiron elmondta, hogy olyan, mintha egy egész várost kellene hazaköltöztetni, ezért a felesleges dolgokat inkább helyben kiárusítják. A tiszt listáján több mint 12 ezer tárgy szerepel. Eladó például egy popcornautomata vagy néhány kecskeduda, de egy százdolláros női kabát és egy melltartó is megvásárolható, 35 dolláros kikiáltási áron.

A repülőezredes az Afganisztánban tevékenykedő segélyszervezetekre, valamint a többi NATO-tagállam katonáira számít legfőbb vásárlóként, de az esetleges tálib érdeklődőkön kívül mindenkit beengednek a kanadai turkálóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik