Nagyvilág

Tárgyalnának a Tripolihoz közeledő líbiai felkelők

A már Tripoli közelében harcoló líbiai felkelők készek tárgyalni Moammer Kadhafi embereivel, ha a líbiai vezető távozik.

A felkelők készek leállítani az ellenségeskedést, és tárgyalni a Kadhafi körül lévő emberekkel, ha látják, hogy Kadhafi távozik – közölte az ellenzéki Átmeneti Tanács egyik vezetője, az Afrikai Unió (AU) csúcsértekezletének helyszínén. Az Egyenlítői-Guineában ülésező AU pénteken zárt ajtók mögött tárgyalt a líbiai konfliktus lehetséges politikai megoldásáról. A javaslatok között szerepel azonnali tűzszünet bevezetése, a humanitárius segélyek eljuttatásának lehetővé tétele, valamint átmeneti időszak demokratikus választásokkal és nemzetközi erő felvonultatása.

Közben Kadhafi jogász végzettségű lánya, Ajsa azt mondta a France 2 közszolgálati tv-nek adott interjúban, hogy a líbiai vezető és kormánya kész egyezséget kötni a lázadókkal. A Londonban megjelenő As-Sark al-Auszat című arab nyelvű napilap információi szerint Kadhafi kész lemondani, ha elkerülheti a felelősségre vonást, és biztonságban élhet szülővárosában, a Földközi-tenger partján fekvő Szirtben. A lap úgy tudja, hogy Kadhafi képviselői a tunéziai Dzserba szigetén tárgyaltak francia és brit illetékesekkel.

A líbiai felkelők franciaországi összekötője szerint Kadhafi bele fog egyezni a távozásba, ha sikerült körbezárniuk Tripolit. A felkelők öt napja érték el a Tripolitól alig 80 kilométerre délre fekvő Bir el-Gánám kisváros szélét.

Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban. A felkelők azonban kénytelenek voltak visszavonulni, miután Kadhafi hadereje orosz gyártmányú Grad rakéták özönét zúdította a támadásra készülő lázadókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik