Nagyvilág

Mérgező szeszek török szállodákban

Metanollal mérgezett szeszes italokat találtak dél-törökországi szállodákban. Több ezer palack pancsolt alkohol lehet forgalomban.

Az Antalya környéki szállodákban kínált szeszes italokat azután kezdték el ellenőrizni a török hatóságok, hogy öt orosz idegenvezető halt meg pancsolt alkoholtól egy másik üdülőközpont, Bodrum térségében. Az oroszok egy május végi jachtkiránduláson szenvedetek halálos metanolmérgezést a felszolgált tömény italoktól. A 120 fős kirándulócsoportból összesen harmincan kerültek kórházba.

Az antalyai szállodákban végzett ellenőrzések alatt 22 mintában mutatták ki a metanol magas, mérgező értékét. Az akció eredményeként ötféle szeszesital-márka forgalmazását tiltották be Antalyában – közölte pénteken a török sajtó. A pancsolt szeszesitalokból több ezer palack kerülhetett forgalomba, és a hatóságok azt akarják megakadályozni, hogy mérgező italokból a szállodákba, éttermekbe is jusson.

Két éve 11 ember, köztük három német diák halt meg hamisított alkoholtól Törökországban. 2005-ben 22 ember halt bele pancsolt raki (ánizsízű gyümölcspárlat) fogyasztásába.

Törökországban az ellenőrzés hiányosságai és a magas adók miatt gyakori az alkoholos italok hamisítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik