Nagyvilág

A felszínre ért a mélyben rekedt barlangász

Kijutott a felszínre a romániai barlangban megsérült magyar férfi. A barlangász saját lábán, a barlangi mentők segítségével ért fel.

A magyar fiatal nem sokkal délután öt óra előtt ért a felszínre a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjából – közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője az MTI-vel. A szolgálatot hajnali háromnegyed ötkor riasztották, hogy kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalembernek kificamodott a válla. A barlangi mentők nem sokkal délután négy óra után szálltak le a barlangba.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérült “a saját lábán” jött a felszínre a barlangi mentők segítségével. A fiatalembert a nagyváradi kórházba szállítják kivizsgálásra. A magyar barlangi mentők két óra múlva indulnak vissza Magyarországra – tette hozzá.

A Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutatóról van szó, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik. Pintér István, a szolgálat vezetője az MTI-nek telefonon elmondta: egy négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, a csoport egyik tagját azonban baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sérülthöz, s visszahelyezte a kificamodott testrészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik