Tudomány

Hatalmas barlangi tavakat találtak Tapolcán

A kutatók feltételezései szerint az egyik barlang még a Tavasbarlangnál is nagyobb.

Barlangászok 2002 óta kutatják a Berger Károly-barlang járatait. Évek aprólékos munkájával kitisztították a törmelékekkel eltömődött folyosókat, míg végül két hatalmas, egymástól tíz méterre lévő barlangra bukkantak 20 méter mélyen a város alatt.

A kisebb barlangban egy 23 méter, a nagyobban pedig egy 25 méter átmérőjű tavat találtak, mindkettő rekordnak számít Magyarországon. A két újonnan feltárt képződmény egyenként megközelítőleg kör alakú termeiben a víz 23-25 méteres átmérőjű, több méter mély tavakat alkot.

Az eddigi legnagyobb barlangi tó a budai Lukács-fürdő szomszédságában található Molnár János-barlangé volt húszszor tíz méteres vízfelületével.

A most felfedezett tavak vize szobahőmérsékletű, a százszázalékos páratartalmú barlangot cseppkövek, borsókövek, heliktitek, borsókő oszlopok díszítik. A falakat sok helyütt csipkés réteget alkotó kalcitkristály borítja. Ezek a kristályok a kisebb tavakban szokatlan, karfiolszerű formában váltak ki.

A barlangok egyelőre csak a barlangászok számára megközelíthetők. Ahhoz, hogy turistalátványossággá váljanak, jelentős, különböző engedélyekhez kötött fejlesztések szükségesek: ki kell alakítani egy új lejáratot, szélesíteni kell a folyosókat, és ki kell építeni a világítást is.

A négyfős barlangkutató csoport a szenzációs felfedezés óta is folyamatosan dolgozik a 13,7 millió éves, egykori sekély tengerben lerakódott, szarmata mészkőben kialakult Berger-barlang feltárásán.

Feltételezéseik szerint az utóbbi a 3,2 kilométeres tapolcai Tavasbarlangnál is nagyobb. A vezető szerint az utóbbi hónapban újabb pár száz méteres üregrendszert fedeztek fel, de a város föld alatti kincsei sok érdekességet rejtenek még.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek és még több információ: Felfedezték hazánk legnagyobb barlangi tavait! (National Geographic Magyarország)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik