Nagyvilág

Félúton a mélyben rekedt barlangász

A helyi mentőszolgálat segítségével elindult kifelé hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi, és csaknem félútig jutott.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapján egy, a helyszínről érkezett jelentésre hivatkozva írták, hogy a magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a kijárat felé – közölte az MTI. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután azt közölte az MTI-vel, hogy egy barlangász és egy barlangász rohammentős folyamatosan a férfi mellett tartózkodik.

A szerencsétlenül járt barlangász 200 méter mélyen szorult be az erdélyi Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík M2 barlangjában – számolt be az esetről a TV2 Tények reggeli kiadása. A sokkos állapotba került férfinek vállficama van, amelyet már kezeltek, de magától nem tud kimászni a mélyedésből.

Az illetékes mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutatóról van szó, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik.

Pintér István, a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat vezetője az MTI bukaresti irodájának megerősítette: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, egyik társukat azonban kisebb baleset érte; kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek.


Nagyobb térképre váltás

A mentők orvosa leereszkedett a sebesülthöz, aki a barlang bejáratához képest kétszáz méter mélyen várta a segítséget. Az orvos visszahelyezte a kificamodott testrészt, a barlangkutató már jó állapotban van, evett is, aludt is – mondta Pintér István.

A mentőszolgálat vezetője korábban elmondta, hogy nem lesz könnyű felhozni a felszínre a barlangkutatót. A művelet azért lesz nehéz, mert a barlang rendkívül szűk, a mentésben részt vevő személyeket időnként váltani kell, fárasztó lesz a munkájuk.

Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője a TV2-nek reggel elmondta: úgy becsüli, ha minden jól megy, 10 órán belül a felszínre hozhatják a szerencsétlenül járt barlangászt.

A riasztásvezető az MTI-t úgy tájékoztatta: összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a beszorult magyar fiatal kimentésében.

A szolgálat honlapján közöltek szerint hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon történt balesethez. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly – aknából, vagy aknarendszerből álló barlang – nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Adamkó Péter közlése szerint tizenöt barlangi mentő áll készenlétben idehaza, hogy szükség szerint “második lépcsőben” a helyszínre tudjon vonulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik