Nagyvilág

Harckocsikkal, helikopterekkel rontottak a tüntetőkre Szíriában

Az arab ország északnyugati részét támadták szerdán, hogy véget vessenek a rendszerellenes megmozdulásoknak.

Ellenzéki források szerint hét ember életét vesztette az offenzívában. Szemtanúk szerint csak ar-Rámi faluból több százan menekültek el, miután a katonaság faluról falura elkezdte átfésülni az Idlib tartománybeli körzetet, ahol mindennapossá váltak a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozások.

Az emberek egy része Damaszkusz felé menekült, mások a környező hegyekben kerestek menedéket. Attól félnek, hogy letartóztatják, és megkínozzák őket – mondta el egy helybéli telefonon a helyszínről.

A rendszerellenes tiltakozások kirobbanása – március közepe – óta becslések szerint legalább 12 ezer embert vetettek börtönbe Szíriában. Az egyik ellenzéki csoport szerint ezer embert tartóztattak le csak az elmúlt egy hétben szerte az országban. A szíriai kormány kitiltotta az országból szinte a teljes külföldi sajtót, ezért nehéz független forrásból megerősíteni az efféle állításokat.

Az elmúlt hetekben több ezren menekültek Szíriából Törökországba, ahol óriási menekülttáborokat állítottak föl a szíriai határ közelében.

Közben az ország második legnagyobb városában, Aleppóban 300 jogász ülősztrájkot kezdett a helyi igazságügyi palotában. Követelték a politikai foglyok szabadon engedését, és a vérontás beszüntetését.

A keleti országrészben, az Eufrátesz folyó partján fekvő Deir ez-Zúrban – ahogy az már szokásossá vált – kedd este is 50-60 ezres kormányellenes tüntetés volt – közölték ellenzéki forrásból.

Az ellenzék csütörtökre újabb tiltakozó akciót hirdetett a Facebookon Aleppóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik