Nagyvilág

Malév: emberi hiba okozhatta a repülőbalesetet

A légitársaság főpilótája szerint az utasok nem panaszkodtak a kemény leszállás után.

Megerősítették, hogy a kifutópályához ért a Kréta szigetén található Heraklion repülőterén balesetet szenvedett Malév-gép alsó törzsrészének hátsó harmada. A surlódás az erre a célra kialakított szivacsos szerkezetű farokcsúszón és a fémből készült vízleeresztő csonkon okozott sérülést – közölte az Indexszel Fehérváryi Géza, a légitársaság üzemeltetési és vezérigazgató-helyettese, főpilótája. Hozzátette, hogy az utasoktól nem érkezett panasz a szokatlan leszállás miatt.

Az eset után a görög légyügyi hatóság indított vizsgálatot. Ennek legkorábban körülbelül két hónap múlva lehet eredménye, de az sem kizárt, hogy akár egy évig is elhúzódik – mondta Fehérváry Géza. A főpilóta szerint a Malévnál nem zárják ki, hogy emberi hiba történt. Az előzetes adatok alapján az időjárási körülmények és a gép műszaki állapota is megfelelő volt. A gép kapitánya és másodpilótája jelenleg Magyarországon van, de alkalmasint vissza kell menniük Görögországba meghallgatásra; egyelőre nem repülhetnek – árulta el a vezérigazgató-helyettes.

Fehérváry szerint a heraklioni reptér a nehezebb légikikötők közé tartozik, ami a földrajzi elhelyezkedésének köszönhető. Nem ritka esemény az sem, hogy a repülőgép farokrésze a kifutópályához ér leszállás közben, ami például a hosszú törzsű Boeing 737400-as, 800-as és 900-as esetén okozhat problémát – mondta a főpilóta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik