Gazdaság

Újabb pénzügyi segítséget kaphat a Malév

Lapinformáció szerint a tulajdonos az idei üzleti terv átdolgozását kérte a menedzsmenttől.

A Malév idei üzleti tervét is tárgyalják a pénteki közgyűlésen, a tulajdonos tőkét is emelhet a légitársaságban – írta pénteki számában a Népszabadság.

A lap szerint a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a legutóbbi közgyűlésen az idei üzleti terv átdolgozását kérte a menedzsmenttől, több ok mellett a közel-keleti válság miatti üzemanyagár-emelkedésre hivatkozva.

A tőkeemeléssel kapcsolatban a Népszabadság megjegyzi, hogy nem szorítja határidő a tulajdonost, a cég működésének finanszírozása érdekében szükséges. Emlékeztetnek: a tavalyi 14,7 milliárdos tőkeemeléssel egy időben, még szeptemberben az MNV 5,7 milliárd forintos hitelt is nyújtott a társaságnak, ami a számítások szerint lassan elfogy. Ezt a hitelt a tulajdonos tőkévé konvertálja, ám ezzel együtt sem kerülhető el a friss pénz bevonása – olvasható a lapban.

A Népszabadság beszámol arról is, hogy tavaly kisebb lett a vesztesége a légitársaságnak: jelenleg 20 milliárd körüli mínusszal kalkulál a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Malév, ez azonban – egyszeri tételek miatt – még módosulhat. A cég 24,4 milliárdos rekordveszteségről számolt be 2009-ről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik