Nagyvilág

Kisebb vagyonért vették meg Billy, a Kölyök fotóját

A legendás pisztolyhős hírében álló Billyt Pat Garrett seriff lőtte le 1881-ben, és Fort Sumnerben temették el.

A leghíresebb vadnyugati rosszfiú, Billy, a Kölyök mindössze 25 centet fizetett az 1880-as évek végén, hogy lefényképeztesse magát. Százharminc évvel később egyetlen hiteles fényképe 2,3 millió dollárért (430 millió forintért) kell el a hét végén Denverben megrendezett árverésen. A fotó ára messze meghaladta a gyűjtők becslését, akik arra számítottak, hogy úgy egymillió dollárért kel majd el.

A szombati denveri árverésen William Koch gyűjtő, a republikánus párt egyik jelentős szponzora vette meg a fotót tíz percnyi licit után. Melissa McCraken, az árverési ház szóvivője elmondta, hogy a XIX. századi vadnyugati bűnöző képe volt az aznapi árverés legdrágábban elkelt darabja.

A ferrotípia (fémalapú gyorsfénykép) feltehetően 1879-ben vagy 1880-ban készült az új-mexikói Fort Sumnerben, a férfi ekkor húszéves volt. Gyűrött kalapban, többrétegű öltözékben, vastag pulóverben ábrázolja a férfit. Jobb oldalon kezével lazán egy Winchester karabélyra támaszkodik, a bal oldalán pisztolytáskában egy Colt revolver. Állkapcsa a képen aszimmetrikusnak tűnik, valószínűleg egy hirtelen mozdulat vagy a hosszú pózolás miatti grimasz következtében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik