Nagyvilág

Állampolgári kezdeményezés a teljes abortusztilalomra

Életvédők törvényjavaslatot kezdeményeztek a terhességmegszakítás teljes tilalmára Lengyelországban.

Az állampolgári törvényjavaslat, mely fogantatástól kezdve védelmezné az emberi életet, a jövő héten kerül a szejm asztalára. A kezdeményezés a Jog az Élethez Alapítvány vezetőjének nevéhez fűződik, és 450 ezer lengyel állampolgár támogatta aláírásával.

A jelenlegi lengyel abortusztörvény csak azokban az esetekben engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az a nő egészségét vagy életét veszélyezteti, nemi erőszak következménye, vagy ha a vizsgálatok azt jelzik, hogy a magzat súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodással jönne világra. Az állampolgári törvénytervezet azonban ezeket a kivételeket is megszüntetné. Abban az esetben, ha az anya élete van veszélyben, bíróság döntene az abortusz engedélyezéséről.

Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség már közölte, hogy ellenzi a tervezetet. Az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság viszont támogatja a kezdeményezést, és arra fog szavazni, hogy azt küldjék tovább a megfelelő parlamenti bizottságokhoz. A kezdeményezés sorsát a kormányzó Polgári Platform álláspontja fogja eldönteni. A párt frakciója még nem vitatta meg a kérdést, de a szejm külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy személy szerint a törvényjavaslat elutasítása mellett van már első olvasásban, mert a jelenlegi szabályozást jó kompromisszumnak tekinti.

A kezdeményezők élvezik a katolikus egyház támogatását. Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia alelnöke csütörtöki úrnapi szentbeszédében azt mondta, hogy a meg nem született gyermekek életének kioltását lehetővé tevő jogi kiskapuk ellentétesek az erkölcsi alapelvekkel és az alkotmánnyal. Az éppen a napokban ülésező püspöki konferencia várhatólag állást foglal az abortusz teljes tilalmát szorgalmazó, illetve az élettársi kapcsolatokat lehetővé tevő másik törvénytervezettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik