Nagyvilág

Újabb tüntetést fojtottak el Fehéroroszországban

Mintegy 3000 ember próbált meg összegyűlni szerda este Minszk központjában, de a rendőrök útjukat állták.

Újabb, internetes közösségi hálókon szervezett kormányellenes tüntetést akadályozott meg szerda este a fehérorosz rendőrség Minszk központjában, legalább 25 embert, közöttük több újságírót előállított.

Mintegy 3000 ember próbált meg összegyűlni szerda este a városközpontban, de a rendőrség elzárta a térre vezető utakat, és leállította a tömegközlekedést. Ennek ellenére több száz fiatal bejutott, többek kerékpárral érkeztek. A rohamrendőrök néhány perccel később kiszorították őket az utcáról, vagy rendőrségi autóbuszokba tuszkolták.

A Facebookon és a Vkontakte orosz nyelvű fehéroroszországi közösségi portálon több hete terjednek a szerdai esti csendes gyűlésekre való felszólítások Minszkben és az ország több más városában.

Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka a múlt héten figyelmeztetett, hogy „lecsap” azokra az ellenzékiekre, akik sztrájkra és tüntetésre szólítanak fel egy olyan időszakban, amikor az ország soha nem látott gazdasági válsággal kényszerül szembenézni. Pénteken közölte, követeli, hogy vessenek véget az utcai nagygyűléseknek, és leváltással fenyegette meg a belügyminisztert.

A mostani szerdai nagygyűlés előtt már két másikat kergetett szét a rendőrség, és a harmadik előtt számos aktivistát kihallgattak – közölte a Vjaszna emberjogi szervezet. Az állambiztonsági szolgálat – a KGB – ügynökei több száz embert állítottak elő a tüntetések alatt. Akkor is történtek kényszerintézkedések, amikor a fiatalok nem skandáltak jelszavakat és nem volt náluk transzparens.

Lukasenka kemény kézzel csap le az ellenzékre és a kormányellenes kritikákra. A hatóságok rutinszerűen blokkolják az ellenzéki honlapokat, a Kínában használt szűrőkhöz hasonlókat alkalmazva.

Szjarhej Pavlukevics, akinek internetes közleményeit sok százezren olvassák, elmondta, hogy hétfőn a KGB rövid időre őrizetbe vette, és csak azután engedték el, hogy átadta a közösségi portálokhoz tartozó jelszavait. A rendőrség eltávolította az internetről a tüntetésekre szóló felhívásait, ennek ellenére derűlátó az online és offline tüntetések sikereit illetően.

Több fehéroroszországi független online média és bloggerek közlése szerint mintegy 30 városban voltak szerdán csendes nagygyűlések a tízmilliós volt szovjet tagköztársaságban.

Vladzimir Neklajev, a decemberi választásokon második helyen végzett elnökjelölt elmondta: a fehérorosz hatóságok „nagy veszélyként” értékelik a tiltakozó megmozdulásokat, és a megfélemlítés taktikáját választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik