Nagyvilág

Kémfőnökből miniszter

Egyhangúlag, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a washingtoni szenátus Leon Panettának, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség eddigi vezetőjének kinevezését a védelmi tárca élére. CIA-igazgatóként az ügyvédi végzettségű demokrata politikus irányította az Oszama bin Ladent likvidáló akciót.

A kongresszusi felsőház 100-0 szavazataránnyal hagyta jóvá a 72 éves új tárcavezető kinevezését. Panetta július 1-jén veszi át a posztot a visszavonuló Robert Gatestől, akit még az előző amerikai elnök, George W. Bush nevezett ki négy és fél évvel ezelőtt. A CIA élére pedig David Petraeus tábornok, az afganisztáni műveletek parancsnoka kerül.

Az új amerikai védelmi miniszter azt ígérte szenátusi meghallgatásán, hogy kordában tartja a védelmi kiadásokat. A legfontosabb feladata az lesz, hogy levezényelje az amerikai csapatok jövő hónapban kezdődő kivonását Afganisztánból. A csapatkivonás menetrendjét Barack Obama elnök fogja vázolni szerdai beszédében.

Út a miniszteri posztig

Panetta hosszú ideig (1977-1993. között) Kalifornia állam egyik képviselője volt a washingtoni kongresszusban. Elsősorban költségvetési, élelmezési és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott.

Bill Clinton kormányában, 1994 és 1997 között a Fehér Ház kabinetfőnöke volt, azt megelőzően pedig az olasz-amerikai származású politikus a Fehér Ház költségvetési hivatala élén állt.

2006-ban tagja volt az iraki helyzetet elemző kétpárti szakértői csoportnak, és számos javaslatot tett a Bush-kormány Irak-politikájának megváltoztatására. A CIA-igazgatói posztra való 2009-es kinevezése meglepetésnek számított, hiszen nem volt hírszerzési tapasztalata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik