Nagyvilág

Elítélték a Mohamedet védő fanatikust

Tíz év börtönre ítélte egy dán bíróság azt a szomáliai férfit, aki tavaly újévkor betört a Mohamed prófétáról készült karikatúrák egyik dán szerzőjének otthonába.

Az aarhusi Nyugati Felső Bíróság egy évvel toldotta meg azt a kilencet, amelyet februárban szabott ki egy elsőfokú bíróság Muhidín Mohammed Gíllére. A magasabb fokú bíróság kedden mondta ki őt bűnösnek terrorcselekmény kísérletéért.

A harmincéves vádlott 2010-ben újév napján baltával hatolt be Kurt Westergaard karikaturista aarhusi otthonába. A behatolót elfogó rendőröknek azt állította, hogy csak “megijeszteni” akarta a rajzolót. Westergaard sértetlen maradt, miután az utolsó pillanatban sikerült bemenekülnie lakása különlegesen megerősített fürdőszobájába.

A dán hatóságok azt mondják, számos terrortervet hiúsítottak meg azóta, hogy 2005-ben karikatúrák jelentek meg a Jyllands-Posten című lapban a prófétáról, heves tiltakozásokat keltve a muzulmán országokban. Az elmúlt években a rajzok szerzőit többször is halálosan megfenyegették.

A most 75 éves Westergaard készítette a muzulmánok körében a legnagyobb megbotránkozást kiváltó, Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázoló rajzot. 2006-ban két embert tartóztattak le, akik a karikaturista meggyilkolására készültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik