Nagyvilág

Nem volt magyar a lezuhant gépen

Minden bizonnyal pilótahiba okozta az Oroszország északnyugati részén bekövetkezett, 44 halálos áldozattal járó repülőgép-szerencsétlenséget - mondta kedden Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes. A repülőn nem volt magyar utas.

“Az előzetes, külsődleges vizsgálatok egyértelműen a pilóta hibájára utalnak; rossz időjárási körülmények között a leszállópályától jobbra tért el, és a ködben az utolsó percig vizuálisan kereste a betonsávot, de nem találta meg” – magyarázta Ivanov, aki az orosz kormányban a repülőgépipart felügyeli.

A Vlagyimir Putyin miniszterelnök kíséretében Franciaországban tartózkodó politikus hozzátette, hogy a hétfőn éjjel rossz látási körülmények között bekövetkezett szerencsétlenség erősen emlékeztet a Lech Kaczynski lengyel államfőnek és kíséretének halálát okozó 2010. áprilisi szmolenszki esetre.

A keddre virradóra s karéliai Petrozavodszk mellett szerencsétlenül járt repülőgépen tartózkodó 52 személy közül nyolc élte túl a katasztrófát, mindannyian égési sérüléseket is szenvedtek, s hét személy állapota volt igen súlyos kedden reggel. A repülőgépen nyolc gyerek utazott, akik közül két kisfiú a túlélők között van: az egyiken a hajnali órákban sürgős érműtétet hajtottak végre.

Moszkvában kedd délelőtt bejelentették: az utasok között az oroszok mellett egy holland, egy svéd, két ukrán és négy orosz-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező személy tartózkodott.

A Tu-134-es leszállás közben elszakította a magasfeszültségű vezetéket, amely a leszállópálya jelzőfényeit táplálta, ezért a repülőtér sötétbe borult – mondta el a petrozavodszki repülőtér igazgatója az Interfax hírügynökségnek kedd reggel.
Alekszej Kuzmickij igazgató szerint a vezetéket a gép a pilóták hibájából szakította el. Három másodperc múlva működésbe léptek a tartalék energiaforrások, de ez már nem segített a gépen, amely egy kilométernyire a repülőtérről egy autóútba csapódott.

A moszkvai repülőtéren, ahonnan a gép indult, elmondták, hogy tökéletes műszaki állapotban volt a Tu-134-es, amelynek teljesen feltöltötték a tartályait üzemanyaggal. A rendkívüli helyzetek karéliai minisztériuma annyit közölt, hogy a gép engedélyt kapott a leszállásra, de igen rossz időjárási körülmények között, vagyis sűrű ködben. Hozzátette azonban, hogy a repülőtér – amely civil és katonai célokat is szolgál – ilyen időjárásban is tud fogadni gépeket.

Moszkvából kedden hajnalban – a rossz idő miatti várakozás után – elindult a rendkívüli helyzetek minisztériumának Il-76 típusú repülőgépe, amely katasztrófahelyzetekre kiképzett orvosokat és pszichológusokat szállított a helyszínre. A déli órákban közölték, hogy a gép hat sérültet szállít Moszkvába, a legjobb égési, illetve traumatológiai sérülésekre szakosodott kórházakba. A megműtött kisfiú esetleges szállításáról később döntenek, egy asszonyt pedig, aki kizárólag bordatöréseket szenvedett, Petrozavodszkban kezelnek tovább.

Moszkvából egy további repülőgép az áldozatok rokonait pszichológusok kíséretében Petrozavodszkba viszi kedden.
A karéliai kormány minden áldozat családjainak mintegy hatmillió forintnak megfelelő segélyt nyújt.

Dmitrij Medvegyev államfő és Vlagyimir Putyin kormányfő részvétét fejezte ki a családoknak.

A Tu-134-es helyi idő szerint éjjel egy óra körül, a repülőtértől alig egy kilométernyire csapódott egy autóútra, és kigyulladt. A RussAir légitársaság egyébként nagy luxussal kialakított repülőgépein tehetős utasokat szállít egyéni charterjáratokon bármikor, bárhová Oroszországban és a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik