Nagyvilág

Fizet áldozatainak a holland katolikus egyház

Ötezer és 100 ezer euró közötti kártérítést kaphatnak a holland katolikus egyház papjai által, zömében kiskorúak terhére elkövetett szexuális visszaélések áldozatai - vált ismertté hétfőn Hágában.

Mint az NRC Handelsblad holland újság honlapja jelentette, a katolikus egyház kérésére egy bizottság által kidolgozott szigorú feltételrendszerben a több mint 2000 nyilvántartott áldozatnak csupán negyede részesülhet majd kompenzációban.

Becslések szerint összesen közel 5 millió eurót fizetnek ki, amelyből az egyház maga egymilliót finanszíroz, a fennmaradó részt pedig különféle katolikus szervezetek vállalják magukra. Így elkerülik, hogy az egyháznak anyagi nehézségei támadjanak.

Az Egyesült Államokban az egyháznak ingatlanokat kellett eladnia, hogy kifizethesse az egymilliárd dolláros kártérítést, Írországban az állam és az egyház közösen állja a félmilliárd eurós számlát. Hollandiában jóval alacsonyabb összegeket határoznak meg “bánatpénzként”, mint másutt a világban, ez magyarázza, hogy a pedofil esetekbe is viszonylag kisebb összegű kártérítést állapítottak meg. Írországban az egyházi személyek áldozatai átlagosan 63 ezer eurót kaptak, a maximum juttatás 300 ezer eurót tett ki.

Az áldozatok akkor is kártérítésben részesülnek, ha ügyük feljelentés esetén elévült volna. Ugyanakkor az eljárás hosszadalmas, a megvádolt személyek vagy intézmények általában nem ismerik el felelősségüket.

Martin de Witte, a hollandiai áldozatokat képviselő ügyvéd elégedetlen a kártérítés maximumaként megállapított összeggel és elutasítja azt is, hogy a követelések elbírálását az egyház erre a célra létesített szerve végzi, ahelyett, hogy egy független intézményre bíznák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik