Nagyvilág

Hónapokig húzódhat még a béke-megállapodás

Hónapokig is eltarthat, amíg az afgán kormány és a tálibok közötti békeközvetítés eredményre vezethet - jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Gates elismerte, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államok a külügyminisztérium irányítása alatt felvette a kapcsolatot a tálibokkal.

“Több ország, köztük az Egyesült Államok részéről történt kapcsolatfelvétel. Úgy mondanám, hogy ezek még nagyon előzetes kapcsolatok” – mondta a Pentagon vezetője.

A védelmi miniszter felhívta a figyelmet a várható tárgyalások nehézségeire, egyebek mellett arra, hogy meg kell állapítani, ki képviseli hitelt érdemlően a tálibok vezetését, konkrétan Omar mollát.

“Megítélésem szerint az érdemi béketárgyalásokon legalább a télig nem érhetünk el jelentős haladást. Úgy gondolom, hogy a táliboknak érezniük kell a katonai nyomást, és el kell kezdeniük elhinni, hogy nem győzhetnek, mielőtt hajlandóak lennének a komoly párbeszédre” – mondta Gates.

A miniszter rámutatott, hogy az Egyesült Államok Irakban szerzett már gyakorlatot hasonló tárgyalásokon, amelyek eredményeképpen az amerikai hadsereg együttműködésbe kezdett olyan szunnita törzsekkel, amelyek ellen korábban hadat viselt.

“A háborúk így érnek véget” – szögezte le Gates.

A Pentagon vezetője szerint a tálibok ellen harcoló koalíciónak az elmúlt hónapokban sikerült jelentős harci sikereket elérnie, s ezek bebiztosításához fontos, hogy a júliusban elkezdődő amerikai csapatkivonás nyomán is jelentős erők maradjanak az országban.

A védelmi miniszter szerint az al-Kaidát sikerül meggyengíteni, s nem kizárt, hogy szakadás következik be a terrorszervezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik