Nagyvilág

Körbejárt a Földön a vulkáni hamu

Körbejárta a Földet a légáramlatokkal a június 4-én kitört chilei vulkán hamuja, és most gondokat okoz a légi közlekedésben.

A LAN légitársaság pénteken közölte, hogy több járatot törölnie kellett az ország délnyugati tartományaiban Puerto Montt, Balmaceda és Punta Arenas irányában.

Chilében a kitörés után nem voltak különösebb gondok a légtérhasználatában, mert a szél keletre, Argentína felé fújta a gyakorlatilag a határon emelkedő Puyehue/Cordón Caulle még mindig ömlő hamuját. Korlátozások miatta inkább Argentínában, Uruguayban, Paraguayban, Brazíliában, majd Ausztráliában és Új-Zélandon voltak.

Argentína patagóniai tartományaiban gazdasági válságot okoz a talajt helyenként – például Villa Angostura környékén – 30 centiméter vastagságban beborító hamu. A legnagyobb gondban a legeltető állattenyésztők vannak. Neuquen tartományban pénteken gazdasági válsághelyzetet hirdettek ki, és állami támogatást nyújtanak a károsultaknak.

A hamu miatt veszélyessé vált a gépjárművek közlekedése is, és a környékbeli hegyi üdülőhelyeken már attól tartanak, hogy keresztet vethetnek a síszezonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik