Nagyvilág

Átalakították a görög kormányt

admin
admin

2011. 06. 17. 10:47

A korábbi védelmi minisztert, Evangelosz Venizeloszt nevezte ki Görögország új pénzügyminiszterévé a mediterrán ország miniszterelnöke, aki a tárca korábbi vezetőjét, Jeórjiosz Papaconstantinout a környezetvédelmi minisztériumba száműzte. Kérdéses ugyanakkor, hogy kormánya túléli-e a mély gazdasági válságot.

Elemzők szerint ez a lépés csak a kezdet, a politikai válság elkerülése és a hitelezők bizalmának megtartása ugyanis további politikai áldozatokat követel a görög miniszterelnöktől.

Jeórjiosz Papandreu az átalakítással szeretné elérni, hogy a görög lakosság is elfogadja az európai közösség által szorgalmazott újabb megszorító intézkedéseket. Papandreunak az államcsőd elkerülése érdekében a parlamenten is át kell vernie egy öt évre szóló programot. Ez a költségvetési megszorításokat, adóemeléseket tartalmaz, és lehetővé teszi az állami tulajdon értékesítését.

A görög miniszterelnök korábban nem tudott megállapodni az ellenzékkel a nagykoalícióról, ezért a lemondás helyett inkább a kormányátalakítást választotta. A konzervatív ellenzéki Új Demokrácia párt elnöke, Antonisz Szamarasz közölte: a válságból az egyetlen kiút az előre hozott választás megtartása lenne. A miniszterelnök sorsáról várhatóan vasárnap dönt majd egy bizalmi szavazás.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy pénteken egyeztet arról, hogyan kerülhető el a Görögország teljes összeomlása. Athén 340 milliárd eurós szuverén államadóssággal rendelkezik. Nem véletlen, hogy éppen a francia és a német vezetőket foglalkoztatja leginkább a görög államcsőd veszélye, Berlin és Párizs ugyanis a görög adósság csaknem hatvan százalékát finanszírozza.

Angela Merkel a hírek szerint arról szeretné meggyőzni Nicolas Sarkozy francia államfőt, hogy az érintett francia és német bankoknak és magánhitelezőknek el kell engedniük az adósság egy részét, és részt kell vállalniuk a görög csőd felszámolásában. Az Európai Központi Bank is Sarkozy mereven elzárkózó álláspontját osztja. A központi pénzintézet ugyanis attól tart, hogy a kölcsön megállapodás feltételeinek enyhítése rossz precedenst teremtene Írország, Portugália és Spanyolország számára.

A fővárosban, Athénban szerdán ostromállapot uralkodott a parlament környékén; nagyjából ötezer rendőrt vezényeltek az utcára, köztük több száz rohamrendőrt és ugyanennyi motoros rendőrt. A hatóságok kordonokkal és buszokkal barikádot vontak a parlament köré, hogy a képviselők be tudjanak jutni az épületbe. A rendőrség könnygázt is bevetett Athénban, hogy föloszlassa a parlament épületénél összegyűlt több tízezres, az újabb költségvetési takarékossági intézkedések elfogadása ellen tiltakozó tömeget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.