Nagyvilág

Megbénult a tömegközlekedés Prágában

A vasúti dolgozók 24 órás munkabeszüntetést tartanak. A sztrájk magyar vasúti és légi járatokat is érint.

Országszerte leállt a vasúti közlekedés az ágazat dolgozóinak szerda éjfélkor kezdődött huszonnégy órás sztrájkja miatt. Petr Necas miniszterelnök egyelőre még nem találkozott a megszorító intézkedések visszavonását követelő demonstrálókkal.

A pályaudvarok többnyire üresek, mert a csehek tudtak a sztrájkról, ezért nem vették igénybe a vasutat. Leálltak a nemzetközi gyorsvonatok is. A sztrájkhoz több városi tömegközlekedési vállalat is csatlakozott.

Bár néhány helyen – Prágában, Brünnben – összeszólalkoztak, illetve összeverekedtek a tüntetők és az akció ellenzői, nagyobb rendzavarás eddig nem történt. Prágában tömeggyűlés volt, amelynek résztvevői a minisztériumok elé vonulnak, hogy átadják a követeléseiket ismertető petíciókat. A pénzügyminisztérium előtt a tüntetők paradicsommal és tojással dobálták meg a Miroslav Kalousek tárcavezetőt, aki beszélni szeretett volna velük.

A miniszterelnök szerint a csütörtöki országos közlekedési sztrájk több milliárd koronás gazdasági kárt okoz Csehországnak.

A sztrájk magyarországi vasúti- és légi járatokat is érint. Róna Márta, a Malév szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: Budapestről eddig egy szerda esti, és a csütörtök reggel 8.20-kor induló járatukat kellett törölni a sztrájk miatt, ma már nem közlekedik járatuk a cseh fővárosba.

Friss információkat a helyzetről a Budapest Airport honlapján lehet találni.

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés miatt több Budapestről Prágába induló vonat nem közlekedik a csehországi szakaszon, de a sztrájk Budapestről Berlinbe, illetve Hamburgba, valamint ezen városokból Budapestre induló nemzetközi vonatokat is érint.

Az utasok a részletekről a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán, a 06 40 49-49-49 telefonszámon érdeklődhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik