Belföld

A tüntetések napja a mai

Szakszervezeti szövetségek és a rendvédelmisek érdekképviseletei is demonstrálni fognak csütörtökön.

Négy szakszervezeti szövetség tart ma autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) több ezer résztvevőt vár a megmozdulásokra.

A szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, – amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét -, valamint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról.

Minden megyeszékhelyen, és Budapesten autós felvonulást tart a négy szakszervezet, de Miskolcon, Egerben és Tatabányán tüntetés lesz, Kaposváron pedig autós demonstráció és tiltakozó gyűlés is. Budapesten 140-150, a vidéki városokban helyszínenként 60-80 gépkocsira számítanak a szervezők.

Demonstrál csütörtökön a fegyveres és rendvédelmi szféra több szakszervezete is. A “bohócforradalmat” szervező Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéne elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke magánemberként hirdettek demonstrációt csütörtökre a fővárosi Alkotmány utcába. Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígértek.

A tüntetések kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: a rendőrség rendelkezésére álló információk alapján csütörtökön mintegy harminc rendezvényt tartanak a szakszervezetek az országban. Makula György elmondta, hogy ebből négyet a fővárosban rendeznek, a többit túlnyomórészt megyeszékhelyeken tartják.

Hangsúlyozta: a rendőrség elsődleges célja, hogy biztosítsa a rendezvények zavartalan lebonyolítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik