Külföld

Leszavazták Berlusconi kormányát

admin
admin

2011. 06. 13. 17:44

Érvényes az olasz referendum, amelyen az elsöprő többség minden kérdésben a kormánnyal szembeni álláspontra voksolt - derült ki hétfőn a nem végleges eredményből.

A választásra jogosultak közel 57 százaléka vett részt Olaszországban a vasárnap és hétfőn tartott referendumon, így az érvényes – jelentették be hétfőn hivatalos források. A választópolgárok a vízszolgáltatás privatizációjával kapcsolatban két kérdésről, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról nyilváníthattak véleményt.

A szavazók 92 százaléka elutasította, hogy ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalék a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást és 94 százalék vélte úgy, hogy a kormány tagjai nem kaphatnak felmentést az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson.
Berlusconi elismerte vereségét. “Olaszországnak most le kell mondania arról, hogy az atomenergia ismét energiaforrása legyen, és a megújuló energia termelésére kell összpontosítania” – mondta.

A legerősebb olasz ellenzéki párt, a Demokratikus Párt (PD) hatalmas lelkesedéssel üdvözölte a referendum eredményét: “A Berlusconi-kormány nagy jelentőségű törvényeivel szembeni ilyen erős részvétel politikai trendváltásról tanúskodik Olaszországban, amit nem hagyhat figyelmen kívül a miniszterelnök” – mondta a PD elnöke, Rosy Bindi.

Maurizio Sacconi munkaügyi miniszter vitatja, hogy a referendum Berlusconi elleni politikai jelzés volna. “A népszavazás eredménye nem fogja megnehezíteni a kormánykoalíció munkáját” – hangoztatta.

A népszavazás érvényességéhez a szavazópolgárok abszolút többségének kellett leadnia voksát. Az elmúlt tizenhat évben egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes az alacsony részvétel miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.