Nagyvilág

A felkelők szerint Berlin elismeri a líbia Átmeneti Nemzeti Tanácsot

A német külügyminiszter elismerte a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT) Bengáziban tett váratlan látogatásán - számoltak be hétfőn a felkelők.

“Azt mondta (Guido Westerwelle), azért jött ide, hogy támogassa a líbiai forradalmat, a nemzeti tanácsot. Úgy gondolják, hogy ez a líbiai nép törvényes képviselője” – mondta Abdel-Hafiz Goga, az ÁNT alelnöke. “Ez nagyon nagy lépés, amit értékelünk” – fűzte hozzá Goga.

Guido Westerwelle német külügyminiszter és Dirk Niebel, a fejlesztési ügyek minisztere váratlanul érkeztek Bengáziba, hogy – mint a német külügy közölte – elmélyítsék kapcsolataikat az ÁNT képviselőivel és a líbiaiaknak felajánlott konkrét német segélyről tárgyaljanak. Máris átadtak egy líbiai kórházaknak szóló segélyszállítmányt, és Niebel bejelentette, hogy Berlin 7 millió euró (1,8 milliárd forint) rendkívüli segélyt ad.

Westerwelle elindulása előtt ismét lemondásra szólította fel Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. “A diktátor a történelem rossz oldalán áll. Azonnal be kell fejeznie a saját népe ellen vívott háborúját és le kell mondania” – követelte a német politikus, aki továbbra is elutasítja német katonák líbiai bevetését.

Németország nem reagált Goga bejelentésére, hogy Berlin elismerte az ÁNT-t, de a nap folyamán Westerwelle sajtótájékoztatót tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik