Nagyvilág

A kormányerők nehéztüzérséggel lőnek Líbiában

A líbiai kormányerők nehéztüzérsége ágyútűz alá vette vasárnap a Tripolitól délnyugatra fekvő Zenten várost és környékét.

A támadásban vasárnap öten meghaltak – közölte a lázadók szóvivője.

A Zententől mindössze néhány kilométerre keletre lévő kormányerők Katyusa és Grad rakétákkal támadnak, s több rakéta a városban csapódott be. Az anyagi károk jelentősek.

Feszült a helyzet a Zenten és Jefren között elterülő vidéken is, ahol a lázadók napok óta hasztalan próbálják felszámolni a Kadhafihoz hű erők ellenállási gócait. A lázadók, akik a jelek szerint ellenőrzésük alatt tartják a Jefrentől északra fekvő térségét, több napja támadásokat indítanak az övezet egységesítése érdekében. Összecsapások voltak Jefren és Kalah környékén is.

A jefreni kórház nevük elhallgatását kérő dolgozói elmondták, hogy a kadhafista erők érkezésekor a kórházban rekedt külföldi orvosok közül a katonák többet őrizetbe vettek és megvertek.

Szombaton és vasárnap a Tripolitól 50 kilométerre nyugatra fekvő ez-Zavíja városban is kiújultak a harcok a Kadhafihoz hű erők és a felkelők között. A lázadók szóvivője szerint szombaton tizenhárom felkelő és civil – közöttük egy hétéves gyermek – halt meg. A magát Ibrahimnak nevező szóvivő szerint “nagyon rossz a helyzet”. A kormányerők elzárták a városból a tunéziai határ felé vezető utat, hogy megállítsák a menekültáradatot a 250 ezer lakosú városból. A NATO a Kadhafihoz hű erők állásait bombázta a város környékén. A kormányerők heves harcok árán márciusban foglalták vissza ez-Zavíját a lázadóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik