Belföld

Szinte kizárt, hogy magyar katonák menjenek Líbiába

Hende Csaba még a katonai akciót is bizonytalannak nevezte.

A honvédelmi miniszter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, tegnap beszélt a NATO-főtitkárral, és “pillanatnyilag bizonytalannak” látja egy katonai akció esélyét, azt pedig szinte kizártnak tartja, hogy ha mégis lenne ilyen akció, abban magyar katonák is részt vennének.

Előzőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia fölötti légtérzárról szóló határozatot, és döntés született arról is, hogy minden szükséges eszközt be lehet vetni a civilek védelmére. Ez utóbbi valószínűleg a líbiai haderő elleni katonai csapásokat is lehetővé teszi.

A NATO még ma megvitatja, milyen szerepet vállaljon az ENSZ felhatalmazás alapján indítandó hadműveletekben. Hende Csaba a rádióműsorban azt mondta, bármilyen döntés előtt biztosítani kell az erős regionális támogatást, az egyértelmű igényt a beavatkozásra.

A magyar kormány teljes egészében egyetért az ENSZ BT Líbia elleni légtérzárlati határozatával – közölte a külügyminiszter. Martonyi János egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, “amelyet egy ilyen operációban fel lehetne vagy akarnánk használni”.

A magyar diplomácia vezetője közölte: a BT-határozat szerint a polgári személyek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell; ez azonban nem jelenthet külföldi megszállást, vagyis szárazföldi csapatok megjelenését.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a Biztonsági Tanács által megszavazott légtérzár “kicsit megkésett”, de megvalósítása túlélési esélyt ad a felkelőknek. Líbia jövője mindenképp bizonytalan. Az országban nincsenek politikai pártok, a törzsi szerkezet a jellemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik