Nagyvilág

Veszélyes országba igazolhat Dzsudzsák

Az észak-kaukázusi Dagesztánban bár kevés a szeparatista, de azért itt is egyre több a robbantás és az öngyilkos merénylet.

Hivatalosan ugyan még nem erősítették meg, de egyre biztosabb, hogy Dzsudzsák Balázs, a PSV magyar szélsője megegyezett az Anzsi Mahalacska csapatával, így Dagesztánban folytatja labdarúgó pályafutását. A Nyest.hu segítségével összeszedtük a tudnivalókat Dagesztánról és fővárosáról, Mahacskaláról.

A Dagesztáni Köztársaság a Kaukázus keleti részén terül el, a Kaszpi-tenger partján, és Oroszország egyik tagköztársasága – írja összefoglalójában a Nyelv és Tudomány. Dagesztán határos két további orosz köztársasággal, Csecsenfölddel és Kalmükfölddel, továbbá Grúziával és Azerbajdzsánnal. Fél Magyarországnyi területén legalább négy különböző nyelvcsaládba tartozó 13 nagyobb és 40 kisebb nép osztozik.

Élnek itt darginok, lakok, lezgek, kumikok, tabaszaránok, nogájok, agulok és rutulok. Az ország legnagyobb etnikuma ugyan az avar, de hiába hangzik ismerősen a nevük, semmi közük a Kárpát-medencét a 6. századtól szinte a honfoglalásig lakó avarokhoz

A közeli kulturális és nyelvrokonság ellenére Dagesztánban nem olyan jelentős a szeparatista és az iszlamista mozgalom, mint a nemzetileg egységes szomszéd Csecsen Köztársaságban, de azért itt is egyre inkább rendszeresednek a robbantások és az öngyilkos merényletek. 2010-ben például öngyilkos merénylet és politikai gyilkosság is történt a fővárosban, Mahacskalában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik