Nagyvilág

Harminc év után nőstény orrszarvú született Ugandában

A félmázsás rinóbébi azután kap majd nevet, hogy szponzort találnak a számára. A menhelyen élő egyik fajtársát egyébként Obamának hívják.

Szélesszájú rinocéroszborjú született Uganda egyetlen orrszarvúmenhelyén, 30 éve először. A mintegy 50 kilós borjú június elején jött a világra a Ziwa orrszarvúmenhelyen, ahol az 1980-as években megfogyatkozott ugandai rinocéroszpopuláció számának növelését tűzték ki célul.

„Közel harminc éve most született először nőstény szélesszájú orrszarvú Ugandában, ahol valósággal megtizedelték őket 1983-ban” – mondta el Angie Genade, a Kampalától 180 kilométerre északra fekvő Ziwa menhely igazgatója. Megszületésével tizenháromra nőtt az ugandai rinocéroszpopuláció. A rinóbébi azután kap majd nevet, hogy szponzort találnak a számára.

Az elmúlt évtizedben a szomszédos országokból, így Kenyából, valamint Amerikából több szélesszájú orrszarvút telepítettek Ugandába. A Ziwa menhelyen élő egyik rinocérosz az Obama nevet kapta Barack Obama amerikai elnök után, mivel apja kenyai és anyja amerikai.

A szélesszájú orrszarvú a Föld harmadik legnagyobb testű szárazföldi állata. Kizárólag Afrikában él vadon, állománya orvvadászok tevékenysége nyomán erősen megfogyatkozott, ezért szigorú védelem alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik