Nagyvilág

Elkapták az ugandai kettős robbantás több gyanúsítottját

A kampalai robbantásban 74 focidrukker halt meg, a gyanúsítottakat Makindye negyedében kapták el.

Az ugandai hatóságok őrizetbe vettek több embert a 74 halálos áldozatot követelő kampalai kettős robbantással összefüggésben.

A gyanúsítottakat hétfő este vették őrizetbe, miután rábukkantak egy fel nem robbantott, öngyilkos merényletekhez használatos robbanóövre az ugandai főváros Makindye negyedében.

Azt nem közölte, eddig hány embert hoztak összefüggésbe a vasárnap éjszakai robbantásokkal, amelyek elkövetését az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szomáliai milícia, az al-Shabaab vállalta magára.

Az ugandai hatóságok úgy vélik, hogy a robbanószerkezet megtalálásával hétfőn egy újabb merényletet hiúsítottak meg. A pokolgép annak a két bárnak az egyikében hátrahagyott hátizsákban volt elrejtve, ahol vasárnap éjszaka robbantottak. A szórakozóhely személyzete riadóztatta a rendőrséget, mert a zsákból ismétlődően egy mobiltelefon csengése volt hallható. A házilag készített pokolgép felrobbant volna, ha valaki megpróbált volna válaszolni egy hívásra – állapították meg a tűzszerészek.

Az al-Shabaab már korábban kilátásba helyezte, hogy Szomálián kívül Ugandában és Burundiban is merényleteket hajt végre, mert ez a két ország vezényelt katonákat az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó erőinek a kötelékébe. A hatezer fős kontingens a 2009 januárjában megválasztott elnök, Sejk Seríf Ahmed kormányát védi, amelynek megdöntéséért az al-Shabaab ádáz harcot vív.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik