Külföld

Svájc hadat üzen a rabszolgaságnak

admin
admin

2011. 06. 09. 13:38

Svájc véget vet a háztartási alkalmazottak külföldi munkaadók, például diplomaták általi kizsákmányolásának. A kormány által elfogadott rendelet július 1-től hatályos - vált ismertté csütörtökön Bernben.

Svájcban egyre gyakrabban lepleződnek le olyan munkaadók, akik diplomáciai mentességet vagy egyéb előjogokat élveznek, és rettentő mostohán bánnak alkalmazottaikkal. A jövőben a munkavállaló és a munkaadó szerződést ír alá, amelynek mintájául kötelezően a svájci külügyminisztérium formanyomtatványa szolgál.

A bért részben készpénzben, részben természetben állapíthatják meg, a minimális havi bér 1200 frank (közel 260 ezer forint) lesz. A munkabért svájci bankszámlára kell átutalni, amely csakis a háztartási alkalmazott nevére szólhat. A szállás, a teljes ellátás, a társadalom-, baleset- és betegbiztosítás minden költsége a munkaadót terheli.

A magánháztartásban foglalkoztatott alkalmazottnak – mielőtt megkapná tartózkodási engedélyét – személyesen kell megjelennie Svájc illetékes külképviseletén, ahol többek közt tájékoztató füzetet kap jogairól és kötelezettségeiről. Azt is feltüntetik ebben, hogy kihez kell fordulnia, ha Svájcba érkezését követően nehézségei támadnának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.