Nagyvilág

Irán tengeralattjárókat küldött a Vörös-tengerre

Ez az első alkalom, hogy a távol-keleti ország haditengerészete ilyen távoli vizeken veti be búvárhajóit.

Irán tengeralattjárókat küldött a Vörös-tengerre információgyűjtési céllal és azért, hogy más országok hadihajóit azonosítsák – jelentette be a félhivatalos iráni hírügynökség, a Fars kedden.

Ez az első alkalom, hogy az iráni haditengerészet ilyen távoli vizeken veti be a tengeralattjáróit. A számukról és típusukról nem adott közelebbi tájékoztatást a hírügynökség, csak azt közölte, hogy a 14. flotta hadihajóival együtt érkeztek a Vörös-tengerre. Az állami televízió májusban még arról adott hírt, hogy a 14. flotta az Ádeni-öbölben harcol a kalózok ellen.

A tengeralattjárók kiküldetése jól tükrözi Irán próbálkozását, hogy a térség katonai szuperhatalmaként tüntesse fel magát, provokálva ezzel Izraelt. Az iszlám köztársaság régóta fejlesztené légvédelmi rendszerét és hadiflottáját, hogy felkészüljön egy, az ország elleni esetleges támadásra. Egy tavaly augusztusi bejelentés szerint Teherán 11-re növelte a 120 tonnás, iráni építésű tengeralattjáróinak számát.

Februárban Irán – az 1979-es iszlám forradalom óta először – hadihajókat küldött a Földközi-tengerre, amelyek küldetése “a béke és a barátság” üzenetének terjesztése volt, de Izrael ezt provokációként könyvelte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik