Nagyvilág

Irán kimenekítette vagyonát Európából

Irán kivonta az európai bankoknál elhelyezett eszközeit, hogy elkerülje az iszlám köztársaságot sújtó nemzetközi szankciókat - közölte pénteken az iráni jegybank vezetője.

Mahmúd Bahmani elmondta: a központi bank már hat hónapja felkészült az európai pénzintézeteknél tartott eszközök kivonására, de arról nem szólt, hogy mikor végezték el a műveletet, és hol helyezték el az Európából kivont vagyont.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint alig van elérhető adat Irán külföldi eszközállományának nagyságáról, az azonban biztos, hogy a vagyon mozgatásának jelentős hatásai lennének a pénzügyi piacokra.

Az ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok egy sor szankciót vezetett be Irán ellen a perzsa állam urándúsítási programja miatt. A Nyugat attól tart, hogy Irán nukleáris fegyvert kíván kifejleszteni. Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Az utóbbi hetekben tovább szigorodtak a szankciók. Július elsején Barack Obama amerikai elnök aláírt egy törvényt, amely büntetni rendeli az Iránnal üzletelő amerikai bankokat és azokat a cégeket, amelyek együttműködnek az iráni energiaszektor szereplőivel. Július végén az Európai Unió is az amerikaihoz hasonló rendszabályokat léptetett életbe az iráni kereskedelmi ágazattal, valamint a bank- és energiaszektorral kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik