Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Irakban, halottak, sebesültek

Legkevesebb négyen életüket vesztették és 23-an megsebesültek egy öngyilkos robbantásban vasárnap délelőtt az iraki Ramádiban.

A merényletet egy nő hajtotta végre el-Anbár tartomány kormányzósági hivatalának előcsarnokában a Bagdadtól mintegy 100 kilométerrel nyugatra fekvő városban – tájékoztatott a helyi rendőrség. Az előcsarnokban sokan várakoztak a kormányzóra, aki a terrorcselekmény idején házon kívül volt.

Az áldozatoknak a bagdadi illetékes által közölt számát helyi források még nem erősítették meg: Mohammed Fászi kormányzósági szóvivő két halottról és nyolc sebesültről tudott, s ugyanennyit közöltek egy ramádi kórházban is.

Egy észak-iraki településen a rendőrök rálőttek egy láthatóan öngyilkos robbantásra készülő emberre a helyi önkormányzat épületénél. A merénylőnek még sikerült működésbe hoznia a testére erősített robbanóövet, megsebesítve több rendőrt – közölte egy amerikai katonai tisztségviselő.

Az erőszak csökkenéséről szóló hírek ellenére a számok mást mutatnak: egy iraki emberjogi szervezet szombaton közzétett adatai szerint ez év első hat hónapjában 2405-en estek áldozatul a robbantásoknak és lövöldözéseknek, míg a múlt év hasonló időszakában 2326-an. Főként az utóbbi hónapokban, a parlamenti választásokat követő politikai feszültség miatt fokozódott az erőszak.

A vasárnapi merényletek idején az Irakban tartózkodó Joe Biden amerikai alelnök épp amerikai katonákat látogatott meg a főváros környéki Camp Victory bázison az amerikai függetlenség napja alkalmából. Biden a tervek szerint külön-külön találkozik az iraki miniszterelnöki posztért versengő Núri al-Máliki jelenlegi és Ijád Allávi korábbi kormányfővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik