Nagyvilág

A NATO az oroszokkal gyakorol

Szeptember 11-hez hasonló szituációk légelhárítását gyakorolja az orosz légierő a NATO-val közösen. Ez az első ilyen jellegű NATO-orosz katonai gyakorlat.

Közös NATO-orosz terrorelhárító légi gyakorlatot tartanak az elkövetkező napokban több helyszínen, azzal a céllal, hogy felmérjék, mennyire tud egymással információt cserélni és összehangoltan cselekedni az atlanti szövetség, illetve Oroszország légiereje, eltérített polgári repülőgép által előidézett terrorfenyegetés esetén.

Mint az erről szóló brüsszeli bejelentés fogalmaz, az olyan jellegű esetleges támadások elleni közös fellépést fogják gyakorolni, mint amilyen a 2001. szeptember 11-én a New York-i World Trade Center ikertornyai ellen elkövetett pusztító merénylet volt. Ez az első ilyen jellegű NATO-orosz katonai gyakorlat.

A hétfőtől péntekig tartó tevékenységsorozatot – amelynek, “éles”, repülőgépek tényleges bevetésével járó szakasza kedden és szerdán lesz – két helyszínről, Varsóból és Moszkvából irányítják. Koordinációs központot rendeznek be emellett az oroszországi Kalinyingrádban, a Don melletti Rosztovban, Murmanszkban, a norvégiai Bodóban, valamint Ankarában, a török fővárosban.

A keddi forgatókönyv arról a hipotetikus helyzetről szól, hogy egy Krakkóból felszálló repülőgépet eltérítenek. A gép letér tervezett útvonaláról, megszűnik vele a kommunikáció. Lengyel vadászgépek befogják a repülőgépet, amely Oroszország felé tart. Az eltérített gép fedélzetén ugyan sikerül legyűrni a terroristákat, de a gép navigációs berendezései megsérülnek. Az orosz légtérbe berepülő gép követését a lengyelek átadják az oroszoknak. Az orosz vadászgépek szorosan “rátapadnak” a saját navigációra képtelen repülőgépre, és visszavezetik azt lengyel légtérbe. A gép végül a lengyelországi Malborkban száll le.

Szerdán a Fekete-tenger fölött játszódik majd le hasonló jelenet: ott egy török gépet “kerítenek hatalmukba terroristák”, és török-orosz együttműködéssel kell megoldani a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik