Nagyvilág

Újabb szocialista bukás várható

A megszorításokért felelősnek tartott baloldal valószínűleg megbukik Portugáliában.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Portugáliában, ahol előre hozott törvényhozási választásokat tartanak. A Szocialista Párt José Sócrates vezette kormánya március végén lemondott, mert a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervet.

Több mint 9,6 millió szavazó járulhat az urnákhoz, hogy egyfordulós voksolással megválassza az új egykamarás köztársasági gyűlés 230 képviselőjét. Minden felmérés azt jelzi, hogy az eddigi fő ellenzéki erő, a Pedro Passos Coelho vezette jobbközép Szociáldemokrata Párt kis különbséggel megelőzi a balközép szocialistákat, akiket az ellenzék felelősnek tart a válságért. De még ha nem is érnek el többséget a szociáldemokraták, számíthatnak a harmadik erő, a jobboldali konzervatív Néppárt  támogatására.

A szavazók tisztában vannak azzal, hogy mostani döntésük csupán arról szól, melyik párt hajtsa végre a többmilliárd eurós nemzetközi pénzügyi segély feltételeként megszabott kemény megszorításokat. Tartanak a szocialistáktól, de tartanak egy jobboldali koalíciótól is, amely ígérete szerint még a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank alkotta trojkánál is messzebb menne a privatizációban, illetve a munkaerőpiac és a közszolgáltatások megreformálásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik