Nagyvilág

Belgrádban kapott kemoterápiát Mladic

A háborús bűnös - ügyvédje szerint - háromszor kapott agyvérzést, és két szívrohamot is túlélt.

2009-ben Belgrádban, Szerbia fővárosában nyirokrák miatt kezelték Ratko Mladicot, a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb extábornokot – mondta csütörtökön a férfi ügyvédje, Milos Saljic. Mladic kemoterápiás kezelést kapott, és meg is műtötték.

Saljic közölte, hogy a szóban forgó esetről készült egészségügyi dokumentumok másolatait átadta a háborús bűnökkel foglalkozó szerb ügyésznek, azt azonban nem árulta el, hogy kik, és pontosan melyik intézményben kezelték Mladicot. “Betegsége évekkel korábban kezdődött. Az őt kezelő kórház nyilvántartásai szerint kilenc évvel a 2009-es kemoterápia előtt is ugyanabban az intézményben látták el” – árulta el a Press című napilapnak Saljic.

A Press nyilvánosságra hozta a Mladic nevét, születési évét és egyéb adatait is tartalmazó dokumentumot, amely a nem-Hodgkin-limfóma diagnózist állapította meg. A kórház és az orvosok neve nem látszik a dokumentumon. Mladicot gyomorfekéllyel műtötték (amit valószínűleg a limfóma okozott), és a kemoterápiás kezelés következtében kihullott a haja, bőre pedig pirosassá vált – tette hozzá Saljic. A napilap idézte a legfontosabb belgrádi kórházak illetékeseit, akik tagadták, hogy Mladic náluk kapott volna kezelést 2009. április 20-a és július 18-a között. Saljic nem árulta el, honnan szerezte meg a kórházi nyilvántartást, de biztosított arról, hogy “szerb és külföldi orvosok” kezelték Mladicot.

A háborús bűnökkel vádolt egykori tábornokot 16 év után fogták el, és kedden adták át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik