Nagyvilág

Német katonákat támadtak Afganisztánban

A katonák egy német Marder típusú lánctalpas páncélozott szállító harcjárműben tartózkodtak a támadás idején, a sebesülteket helikopterrel szállították a kunduzi katonai bázisra.

Egy német katona meghalt, öt további pedig megsebesült csütörtökön egy észak-afganisztáni merénylet során – közölte a német hadsereg. A támadást egy német harcjármű ellen követték el Baglán tartományban, egy út mentén elhelyezett pokolgéppel – közölte a Bundeswehr műveleti parancsnokságának egyik neve elhallgatását kérő szóvivője Potsdamban. A tisztviselő elmondása szerint a katonák egy német Marder típusú lánctalpas páncélozott szállító harcjárműben tartózkodtak a támadás idején, a sebesülteket helikopterrel szállították a kunduzi katonai bázisra.

Szombaton öngyilkos merénylő robbantott egy észak-afganisztáni kormányzati épületben, ekkor hat katona veszítette életét, közöttük ketten a német hadsereg kötelékébe tartoztak.

Az elmúlt években mintegy 50 német katona halt meg az ázsiai országban, közülük 32-en közvetlen harci cselekményekben estek el. Jelenleg mintegy ötezer német katona állomásozik Afganisztánban, a Bundeswehr 2001 óta vesz részt a nemzetközi biztonsági erő kötelékében.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter korábban arra szólította fel a német közvéleményt, valamint a politikai pártokat, hogy a német áldozatok növekvő száma ellenére támogassák az afganisztáni szerepvállalást, illetve az annak keretében szolgálatot teljesítő német katonákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik